I 2021 tok OKAB og IA bransjeprogram for bygg og anlegg et felles initiativ til HMS-uker i videregående skoler. Først ut var Nome i 2021.
Tanken bak var å gi elevene kunnskap om risiko, og gjøre dem reflekterte i relasjon til arbeidsoppgavene - tenke en gang til. Er det trygt, er maskiner og utstyr i sikker stand, og gjør vi de riktige forberedelsene før arbeidet startes opp? Sikkerhet inngår naturligvis i læreplanene ved de videregående skolene, men gjennom en egen sikkerhetsuke markerer skoleledelsen og elevene at sikkerhet må tas på alvor og gjennomsyrer alt vi gjør. En ulykke "skjer ikke", den forårsakes. Og alltid når man ser tilbake etter en uønsket hendelse, erkjenner man at den kunne ha vært unngått. Det kan i mange tilfeller være en bitter erkjennelse.
Høsten 2021 møtte 75 elever ved Nome vg skole opp til det som skulle bli den aller første HMS-uken. Skolen konkluderte fort med at sikkerhetsuken var kommet for å bli. Flere skoler fulgte etter. I 2022 arrangerte Re og Kongsberg sikkerhetsuke for første gang, og i 2023 har Borgund (Ålesund), Kalnes (Sarpsborg), Ål og Numedal gjort det samme. I 2024 står Sam Eyde for tur. Innen 2024 vil 9 av totalt 27 skoler, (6 landslinjer og 21 fylkeslinjer) ha gjennomført arrangementet.
Alle skolene har fått støtte fra IA-programmet til første gangs gjennomføring forutsatt at de vil klare seg med egne midler i fortsettelsen. Erfaringer har vist at det gjør de. Skolen, fylkeskommunen og lokale bedrifter drar lasset sammen. Og utstyret som ble kjøpt inn det første året, skal komme til nytte år etter år.
Kongsberg, Re og Nome vg skoler har samlet erfaringer fra alle de gjennomførte arrangementene, siden 2021, og utarbeidet en veiledning. Denne veiledningen håper vi skal gi nye skoler en mal for hvordan en "sikkerhetsuke" kan planlegges og gjennomføres.
Se artikkel på anlegg.no: Vil forebygge ulykker med «Sikkerhetsuka» på videregående skoler