Som tak- og membrantekker arbeider du med ulike tekkematerialer, tekkemetoder, mekanisk forankring og isolering. Videre omfatter faget tekking av nybygg, rehabilitering og legging av membraner, på terrasser, broer og parkeringsplasser og i våtrom.
En tak- og membrantekker vurderer også skader på tak og behov for vedlikehold og rehabilitering av gammel tekning inngår.tak- og membrantekkeren må ha kunnskap om ulike tekke- og isolasjonsmaterialer og deres oppbygning, egenskaper og bruksområder. Vurdering av tekke- og isolasjonsmaterialer med tanke på miljøet og ytre påvirkninger inngår også.
Tak- og membrantekker må også ha kunnskap om estetisk utforming, takets arkitektoniske form og uttrykk. Det er også mulig å spesialisere seg på gamle teknikker som legging av torvtak og skifer. Taktekkeren bruker ulike materialer i sitt arbeidet, som for eksempel gummi, asfalt, stein, metallplater, shingel, torv og bane.
Tak- og membrantekker
Taket er byggets femte fasade, og kanskje den viktigste. Lekkasjer kan få fatale følger for bygget. En taktekker har dermed en viktig oppgave med å sikre verdier i samfunnet.
Takentreprenører legger belegg, stein, plater, shingel osv. på tak. De legger også membran på terrasser, parkeringsdekke, bruer, i tunneler. Det er ca 200 bedrifter i Norge som driver med taktekking.
Om tak- og mebrantekkerfaget
Sentrale oppgaver
- Feilsøke på tak med lekkasje
- Montere avløp
- Montere ulike typer overdekkinger
- Utbedre og tekke om eldre tak
- Vurdere behov for reparasjon og vedlikehold
- Sveise med varmluft og åpen flamme og utføre beslagarbeider i forbindelse med tekking
- Utføre isolering
Personlige egenskaper
Som tak- og membrantekker må du ha gode samarbeidsevner, siden du jobber tett med både kunder, kolleger og andre samarbeidspartnere.
Tak- og membrantekkere jobber ofte i team på to-tre personer. Du må raskt kunne omstille deg til nye oppgaver.
I det daglige arbeidet er det nødvendig å kunne jobbe selvstendig.
Ta kontakt hvis du lurer på noe:
- Solveig Horne
- Bransjedirektør Takentreprenørenes forening
- solveig.horne@bnl.no
- 91 72 94 24