Det var til stor jubel at daglig leder Jens Skaara mottok diplom, blomster og sjekken som er øremerket kompetanseutvikling i bedriften. Tildelingen forgikk i omgivelser bedriften er godt kjent med, i den tidligere amerikanske ambassaden
- Er det sant? Nå ble jeg helt kald, sa daglig leder Jens Skaara da han ble overbragt den gode nyheten om at de er årets vinnere.
Skaara leder et team som har levert håndverk av den høyeste kvalitet i et av Oslos nye signaturbygg
- Dette er en gjev pris å få, spesielt når man ser kvaliteten på bedriftene som har vunnet prisen før, fortsetter Skaara.
En lagseier
Skaara synes det er viktig å presisere at dette er en lagseier. Både hans egne håndverkere og Fredensborg eiendom fortjener å sole seg i glansen sammen.
Daglig leder av Skaara Spesialvinduer AS Jens Skaara retter en stor takk til byggherren Fredensborg som har satt bevaring av byggets kvaliteter i første rekke.
- At en betydelig eiendomsutvikler som Fredensborg vektlegger videreføring av både godt håndverk og eksisterende bygg er et godt signal for fremtiden og til andre eiendomsaktører, mener han.
Han roser også arkitektene og rådgiverne på prosjektet.
- Det er veldig givende å jobbe med arkitekter og rådgivere som har samme tilnærming som oss med å ivareta og foredle byggets kvaliteter. Det er tross alt de som er premissgiver for at vi kan få være så tro mot originalen.
Godt eksempel på at restaurering og ombruk kan gå hånd i hånd
Bygg og Bevar-prisen er den eneste prisen som hedrer håndverksbedrifter for faglig kvalitet og høy kompetanse, og deles ut for 13. gang. Vinnerne har utmerket seg innen utførelse og formidling, og bidrar til å løfte restaureringsmarkedet.
- Eksisterende bygg blir i økende grad sett på som en fremtidig ressurs. Ombruk og transformasjon krever dyktige håndverkere som kan sitt fag og som i samspill med andre fagfolk kan ta vare på byggets særpreg og materialkvaliteter. Derfor er det viktig å verdsette og hedre bedrifter som setter faglig kvalitet høyt og kan leve godt av det, sier daglig leder av Bygg og Bevar Nina. E. Eidem
Juryen var også meget begeistret over arbeidet Skaara har levert. Blant 23 nominerte kandidater fra alle fag har juryen plukket ut en vinner og prisen på 50 000 ble delt ut av leder for juryen Sjur Mehlum. Sammen med vinnerne ga juryen også hederlig omtale til Oslo Murmesterbedrift og malerne i Juuhl og Brattfoss. Deretter ble juryens begrunnelse lest.
“Skaara Spesialvinduer AS vinner Bygg og Bevarprisen 2024 for trearbeidene på den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo, et svært komplekst og stort prosjekt. Bedriften har hatt ansvar for restaurering av alle elementer av tre i bygningen, som omfatter vinduer, dører, lamper, teakvegger, spiler med mere, men har også laget nye elementer tro mot den opprinnelige bygningen.
Den amerikanske ambassaden er et kvalitetsbygg fra sin tid, bygget i 1959 og tegnet av arkitekt Eero Saarinen.
Bygget er fredet, som en del av nyere tids kulturminner, og dette stiller store krav til faglig utførelse og kunnskap om opprinnelig byggeteknikk og materialbruk. Prosjektet har hatt et forbilledlig fokus på ombruk og tilbakeføring, ned til minste detalj. Det er også et godt eksempel på sirkulær økonomi med gjenbruk av teak fra andre prosjekter. Skaara har tatt i bruk moderne prosesstyring i arbeidet med Ambassaden, i tillegg til å være en lærlingebedrift. Til sammen gjør dette Skaara til en foregangsbedrift i Norge.”
Gjenskaper kvalitet
Skaara spesialvinduer gjenskaper kvaliteten som finnes i gamle originale vinduer og dører samtidig som en tar hensyn til moderne krav, og har som visjon; å være tro mot originalen. Oppdraget på Ambassaden har vært omfattende med restaurering av 577 vinduer,16.000 løpemeter med teak i dører, lamper, vegger og skap. Skaara spesialvinduer er godkjent lærebedrift, jobber aktivt med lærlinger og er også mesterbedrift.
Et signalbygg har fått tilbake sin fordums prakt
Ambassaden er et av de få byggene i Norge som er tegnet av en av de internasjonalt ledende arkitektene i sin tid, Eero Saarinen. Bygget stod ferdig i 1959 og fungerte som USAs ambassade helt til Fredensborg Eiendom kjøpte den i 2017.
Da Fredensborg eiendom tok over Ambassaden var ønsket å få frem Saarinens visjon – å la bygget yre med liv.