I sitt nye mandat skal Enova først om fremst levere resultater på klimagassreduksjoner. Mandatet er avstemt med den nye Klimameldingen som ble publisert 8. januar. I stedet for å satse på energieffektivisering, spesielt i næringsbygg, vil de lansere en ny satsing på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser og på klimavennlig materialbruk.
– BNL mener at det er riktig av Enova å støtte til omlegging til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser, og det er en lang vei å gå. Her trengs det positive virkemidler både av økonomisk art, og i form av premiering av løsninger i innkjøp. Vi må huske at dette også er en global utfordring. Norge kan bidra med å øke etterspørselen etter utslippsfrie maskiner, sier Sandnes.
Når det gjelder Enovas kutt i støtten til energieffektivisering i bygg, er Sandnes skuffet.
– Vi vet at potensialet for energisparing i bygg er stort. Det er bare en type investeringer som oppfyller alle kravene til en bærekraftig oppgang etter Covid-19 og det er å energieffektivisere eksisterende bygninger og nye bygg ifølge rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og det internasjonale pengefondet (IMF). Sentrale virkemidler som kunne fått dette til å skje i Norge fjerner nå Enova, sier han.
Enova understreker i sin pressemelding at endringene de innfører ikke vil gjelde for Enovatilskuddet til privathusholdningene.
– Over halvparten av energibruken i bygg skjer i boliger. Det er derfor bra at Enova skjermer disse tilskuddene. Vi håper at de vil gjøre dem enda mer tilpasset brukerne slik at alle kan bidra til å gjøre Norge til et lavutslippssamfunn
Energieffektivisering tilfører Norge ren energi på en måte som ikke skaper konflikter eller går på bekostning av biodiversitet, slik en del ny utbygging av fornybar gjør. Slik er det mulig å skaffe energi for elektrifisering av transport, industri og annet mot lavutslippssamfunnet, sier Sandnes.