Kartlegging av støv ved riving/sanering (STAMI)

Ansatte i bygg og anlegg er generelt blant de arbeidstakere som er mest utsatt for luftveisplager. Gjenbruk av bygg blir stadig mer aktuelt, men det medfører boring, hugging og fjerning av betong og mur, noe som genererer støv med tidvis høyt kvartsinnhold.

Kartleggingen mht hvor mye og hva slags støv de utsettes for var mangelfull. Spesielt gjaldt dette for de som arbeider med riving og sanering. Byggearbeidere har en kompleks blandingseksponering av både uorganiske og organiske komponenter. Hovedfokuset var på kvartseksponering, men det var også andre komponenter i støvet vi ønsket å måle, som gips, sement, leire, mineralull, asbest og muggsopp.

Formålet med prosjektet var å kartlegge og karakterisere eksponeringen for arbeidere som jobbet med innvendig rivning og bearbeiding av eksisterende bygg som skulle renoveres. Prosjektet skulle:​

  • Kartlegge støv- og kvartseksponeringen for arbeidere ved renoveringsprosjekter​
  • Karakterisere bygge-støvet som funksjon av størrelse og innhold​
  • Måle vibrasjonseksponering for arbeidere som jobbet med håndholdt verktøy ved innvending rivning (i samarbeid med gruppe for Arbeidsmedisin). ​

Prosjektet ble gjennomført av Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) med oppstart i slutten av 2021, med prøveinnsamlinger i 13 bedrifter. Det meste av prøveinnsamlingen foregikk i 2022. Analyser og rapport ble levert i 2023. 

Konklusjon: Prosjektet har gitt et kunnskapsløft til næringen som er blitt godt mottatt. Resultatene viser at det kan være utfordringer knyttet til støv- og kvartseksponering ved innvending riving og renovering av bygg. Halvparten av prøvene var over nåværende grenseverdi for kvarts (0,05 mg/m3 ). Det er viktig at bransjen har fokus på denne problemstillingen fremover, også i den tidlige fasen av byggeprosjektet. 

rapport-byggX-2.jpg

Last ned rapport (pdf)

Se presentasjon av prosjektet på webinar om steinstøv med kvarts i april 2024 (se fra 21:10):