Bakgrunn og erfaringer
Det er ikke alltid enkelt å planlegge bort alle uheldige fysiske/kjemiske arbeidsmiljøforhold gjennom prosjekteringsfasen. En del forhold må ivaretas på byggeplassen, såkalt restrisiko. Dette kan skyldes at de kan være vanskelige å identifisere på planleggingsstadiet, eller når arbeidsplaner endres underveis.
Det er igangsatt en rekke prosjekter i IA-programmet som skal forbedre fysiske og/eller kjemiske arbeidsmiljøforhold på arbeidsplassen. Det handler om kartlegging av arbeidsmiljøforhold, utprøving/utvikling av nytt utstyr samt uttesting av nye arbeidsmetoder. IA-programmet har fungert som en pådriver for slike aktiviteter samt bidratt med finansiering i en oppstartsfase. Det er vesentlig at bedriftene har deltatt med sin praktiske erfaring, samt at kompetanseenheter som f.eks. Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har bidratt for å sikre et godt kunnskapsgrunnlag og høy forskningsmessig standard.
Fysiske årsaker til arbeidsrelatert sykefravær og frafall er hovedsakelig relatert til: muskel- og skjelettplager, støy, vibrasjoner, luftveisplager, ulykker og skader.
Prosjektene innenfor dette innsatsområdet har til hensikt å redusere og forebygge fysiske og kjemiske belastninger. Bransjeprogrammet har støttet en rekke prosjekter og tiltak rettet mot å forbedre fysisk/kjemisk arbeidsmiljø. Prosjektene har levert ny kunnskap, beste praksis-anbefalinger, prototyper, verktøy og hjelpemidler.
Det er som regel nærliggende bare å ta i bruk personlig verneutstyr (PVU) som kompenserende tiltak når det fysiske arbeidsmiljøet blir utfordrende. Men PVU har som oftest begrenset effekt, og benyttes oftest bare av dem som utfører jobben. Arbeidskollegaen noen meter unna benytter kanskje ikke samme utstyr, selv om eksponeringen kan være like høy.
Støv og eksosrøyk er også en utfordring. Spesielt utfordrende er boring i berg/betong og ved sanering-/rehabiliteringsarbeid av eksisterende bygninger. Det er de minste partiklene, som en ikke ser, som er de farligste. Asbest er fortsatt en utfordring, spesielt ved riving og ombygging av gamle bygg og VA-anlegg.
Støy er en annen utfordring, og det beste tiltaket er oftest god og tidlig planlegging. Plassering av maskiner og tidspunkt for støyende operasjoner kan planlegges på en skånsom måte for arbeidstakerne og andre berørte.
Årsakene til arbeidsrelatert sykefravær og frafall er oftest sammensatte og følgene utvikles ofte over flere år. Derfor vil en eventuell reduksjon i fravær og frafall først vise seg i statistikken over tid.